هفته جهانی تغذیه با شیر مادر دهم تا شانزدهم مرداد ماه
همه ساله 16-10 مرداد ماه به نام هفته ملی شیر مادر نامگذاری شده است. هدف نامگذاری این روز تشویق مادران به تغذیه فرزندان خود از این موهبت الهی است. اهمیت تغذیه با شیر مادر به لحاظ داشتن مواد پروتئینی و ویتامینی بسیار، بیش از سایر غذاها است. کودکانی که در دوران نوزادی از شیر مادر تغذیه می کنند، از میزان هوش و توان جسمی بالاتری نسبت به سایر نوزادانی که از دیگر منابع غذایی تغذیه می کنند، بر خوردارند. همچنین احتمال عفونت گوش، عفونت ریه، اسهال و یا عفونت ادراری در آن ها کمتر می شود و در بزرگسالی نیز خطر ابتلا به چاقی، دیابت، آلرژی، آسم و فشارخون بالا در آن ها کاهش می یابد. در این راستا مادران برای موفقیت در زمینه شیردهی نیازمند حمایت در منزل، محیط کار و جامعه هستند لذا همسر، فرزندان، اقوام و بستگان، مدیران و کارفرمایان و کلیه آحاد جامعه، باید خود را در حمایت از مادران برای تداوم شیردهی مسئول بدانند.
فواید تغذیه با شیر مادر
- تغذیه با شیر مادر خطر بستری شدن کودکان در بیمارستان به خاطر عفونت های تنفسی و گوش میانی را کاهش می دهد.
- خطر سرطان پستان برای هر سال شیردهی کاهش می یابد.
- هر قطره شیر مادر و آغوز زندگی بخش است.
- در مادرانی که شیر می دهند خطر ابتلا به آلزایمر کاهش می یابد.
- نه تنها شیردادن میزان ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش می دهد بلکه طولانی تر بودن مدت شیردهی، این اثر را تقویت می کند.
- تغذیه انحصاری با شیر مادر تا شش ماهگی باعث کاهش احتمال شیر خوار به عفونت های نوزادی می شود.
- آغوز یا شیر روزهای اول، بسیار مغذی و حاوی مواد مفید است که به منزله اولین واکسن کودک می باشد.
- شيرمادر به تنهايي تمام نيازهاي شيرخوار را در6 ماه اول عمر تامين مي كند و پس از آن بايد همراه با غذاهاي كمكي تا پايان 2 سالگي يا بيشتر ادامه يابد
- مادراني كه شير مي دهند از سلامت جسمي و عاطفي رواني بهتري برخوردارند و از ابتلاء آنان به سرطان پستان و تخمدان و پوكي استخوان پيشگيري مي شود
- تكامل بينايي ، تكلم و راه افتادن كودكاني كه باشيرمادر تغذيه مي شوند خيلي سريعتر از ساير كودكان است و از تعادل رواني مناسب تري برخوردارند
- كودكاني كه باشيرمادر تغذيه مي شوند،از تكامل شخصيتي و امنيت رواني بيشتري در دوران بلوغ برخوردارند.
- عوارض ناشي از مصرف پستانک، شیشه شیر و شیر مصنوعي بيشماراست. پس به مادران شیرده کمک کنيم كه بتوانند با آرامش خاطر شیر بدهند تامادر وكودك، خانواده و جامعه از مزاياي آن بهره مند شوند.
- تغذیه با شیر مادر عامل کاهش ابتلا به انواع بیماریها در کودکی و بزرگسالی است.
- ضريب هوشي شيرخواراني كه با شيرمار تغذيه مي شوند، بالاتر از شيرخواراني است كه با شيرخشك تغذيه مي شوند
- تغذيه زودرس و انحصاري با شيرمادر در6 ماه اول عمر، و تداوم تغذيه با شيرمادر تا 2 سالگي يا بيشتر همراه با عرضه غذاهاي كمكي مناسب و سالم به شيرخوار ، حفاظت مطلوبي در برابر خطرات محيطي فراهم مي كند.
- اكثر شيرخواران در 6 ماه اول عمر، نياز به هيچ ماده غذايي جز شيرمادر ندارند وبعد از 6 ماهگي نيز شيرمادر همراه با غذاهاي كمكي